Reţetă de pâine cu suflet


Acum vreo 8-9 ani am descoperit o reţetă de pâine, care părea uşor de făcut şi am decis să o încerc. Mi-a ieşit o pufoşenie cu crustă crocantă, demnă de pus în reviste. Am repetat paşii de câteva ori şi apoi am transmis reţeta şi către mama mea dragă. La scurt timp, eu am renunţat să mai fac pâine pentru că 1. era prea bună caldă şi 2. din comoditate, plus faptul că noi oricum nu prea consumam pâine în general. Dar mama a continuat să facă pâinea zi de zi (zi de zi, da?), a îmbunătăţit reţeta cu fel de fel de seminţe şi condimente şi, de ceva timp (cred că peste un an?), face deja pâine de “avansaţi”: pâine cu maia (dar despre asta într-o poveste viitoare).

De câteva luni, m-a apucat şi pe mine dorul de făcut pâine în casă. Nu dor de pâine neapărat, ci dor de a pune ingrediente laolaltă, de a avea răbdare câteva ore, de mirosul din casă atunci când se coace. Am descoperit că mă relaxează mai mult decât să prepar orice alt fel de mâncare, chiar dacă fac o variantă mega-simplă, de ar râde brutarii de mine. Aşa că o dată pe săptămână, fac pâine şi ne bucurăm de ea. Şi aş vrea să vă molipsesc şi pe voi cu obiceiul acesta magic.

Provocarea pentru voi este următoarea: acum că suntem cu toţii izolaţi în căsuţele noastre, pregătiţi mai întâi pâinea pentru voi şi savuraţi-o cu gândul la cineva drag, de care vă e dor. După ce trecem de perioada asta, pregătiţi pâinea din nou (între timp, mai exersaţi şi o să aveţi deja experienţă) şi fie o dăruiţi persoanei la care v-aţi gândit, fie o împărţiţi împreună la o masă pregătită cu drag.

Şi acum.. *sunet de tobe* reţeta magică de pâine! 🙂

 

Ingrediente:

– 500 gr făină

– 340-370 ml apă

– 2 g drojdie uscată (puteţi folosi şi proaspătă cam 12-13 gr, dizolvată în apă la temperatura camerei)

– 1-2 linguriţe sare

– Condimente + seminţe după gust

Mai aveţi nevoie de:

– un vas în care să pregătiţi ingredientele (fie cu capac, fie pe care să îl puteţi acoperi cu folie alimentară)

– un vas în care să coaceţi – aici e musai să fie cu capac. Eu la început foloseam o oală metalică cu capac, mai lată şi nu foarte înaltă – atenţie să fie fără mânere de plastic. După un timp, am folosit un vas ceramic rotund, cu capac (din păcate, era prea mic pentru un aluat făcut din 500gr făină şi ieşea cam turtită pâinea, aşa că făceam jumătate din cantitate). Iar de curând, mi-am luat vasul ceramic din imagini, care e potrivit pentru o pâine dreptunghiulară (nu la fel de “arătoasă” ca cea rotundă, dar la fel de bună şi mai uşor de tăiat). Doar că ar fi ideal un aluat din 750 gr făină, dar pentru noi e prea mare, aşa că o fac tot din 500gr doar că nu iese foarte înaltă (după cum vedeți in imagini).

*Pentru orice variantă optaţi, asiguraţi-vă că vasul rezistă la temperaturi înalte în cuptor.

Cum se face?

Alegeţi un vas încăpător, în care să cerneţi făina, iar apoi adăugaţi acolo sarea şi drojdia uscată. Eu adaug tot acum un mix de condimente (de data asta am pus rozmarin, coriandru, chimen – pe care le-am râșnit puțin).

Adăugaţi apoi apa – eu pun mai întâi 340 ml, iar apoi mai completez un pic dacă mi se pare prea uscat. Acest aluat trebuie să fie uşor moale, aşa că nu vă speriaţi dacă vi se pare prea lichid. Amestecaţi bine cu o lingură – eu folosesc lingura la început, dar apoi mai amestec uşor cu mâinile, doar cu scop terapeutic, nu e neapărat necesar. 🙂

Dacă vasul în care aţi amestecat ingredientele are capac, atunci e momentul să îl puneţi, dar dacă nu, acoperiţi-l cu o folie alimentară. Apoi puneţi-l în frigider. E indicat să stea la dospit la rece cel puţin 10 ore, dar cu cât mai mult, cu atât mai bine – chiar şi până la 20-24 ore.

După ce s-au scurs orele în care aluatul a stat la dospit, eu îl mai las 30 minute la temperatura camerei tot în bol. Porniţi şi cuptorul şi îl setaţi la temperatura de 240-250 grade C şi puneţi vasul înăuntru la încins, cu tot cu capac.

De aici, lucrurile sunt simple. Înfăinaţi bine blatul de lucru şi răsturnaţi aluatul. În imagini, eu am pregătit o pâine dreptunghiulară, dar puteţi să o faceţi şi rotundă fără nicio problemă. În ambele cazuri, faceţi la început un dreptunghi din aluat (puteţi presăra puţină făină deasupra ca să fie mai uşor de lucrat).

Din acel dreptunghi aduceţi o parte (cea lungă, din dreapta) spre centru, apoi pe cealaltă. Dacă vreţi pâinea rotundă, repetaţi procesul şi cu lateralele scurte – dreapta spre centru şi apoi cealaltă (o să obţineţi o bilă mai mare de aluat în această fază). Pentru pâinea din imagini, eu am impăturit doar o singură dată. În acest video puteţi vedea exact modul de împăturire (deşi reţeta e uşor diferită, procedeul de împăturire e la fel).

Apoi lăsaţi aluatul la odihnit cam 30 minute, cu partea “deschisă” în jos, la temperatura camerei.

După cele 30 minute, scoateţi vasul din cuptor şi puneţi aluatul în el, cu partea “deschisă” în sus, de data asta (invers faţă de cum a stat la odihnit). Eu dau repede cu puţină apă pe deasupra şi presar tot felul de seminţe (acum am pus de dovleac şi de floarea soarelui). Acoperim cu capacul şi dăm la cuptor pentru 30 minute. După aceea, scoatem capacul şi mai lăsăm pâinea în cuptor pentru încă 10 minute până se rumeneşte fain de tot. 🙂

Şi poftă bunăăăă! Cu unt şi un pic de sare. Sau ulei de măsline şi usturoi. Sau avocado pasat şi roşii cherry. Posibilităţi nelimitate. Yum, yum!

Cu toată sinceritatea, mi-a luat mai mult să scriu paşii decât să îi execut şi rezultatul merită pe deplin. De la reţeta de bază, eu mai improvizez uneori – de exemplu, pun apă mai multă şi îl las la dospit mai mult şi iese un fel de ciabatta sau pun tot felul de condimente (ex. turmeric pentru o pâine mai galbenă) şi seminţe deasupra.

Dacă vreţi o pâine rapidă, simplă şi onestă, eu zic că reţeta asta e fix ce trebuie. Vă stau la dispoziţie dacă aveţi întrebări sau nelămuriri. Acest aluat îl folosim şi la pizza şi iese incredibil de bună de fiecare date (dar nu mă credeţi pe cuvânt, ci încercaţi şi voi!).

P.S. Am început să scriu articolul sâmbătă așa cum am promis, doar că la noi acasă e un pic șantier și am fost desemnată ajutor de inginero-meșter (adică persoana care aduce lucruri, în principal). Așa că vă rog să-mi iertați întârzierea. Partea bună din toată povestea este că Universul a lucrat în favoarea mea, în tot timpul acesta. Scrisesem mai sus că vreau să încerc să fac pâine cu maia, dar nu am reușit să o primesc de la mama mea. Iar ieri a postat cineva pe grupul ansamblului unde locuim că are de donat maia pentru cine vrea. Așa că dimineață am primit un borcănel magic (cu tot cu rețetă și instrucțiuni de îngrijire a “creaturii” și vom vedea ce iese. 🙂

1 Comment

Claudia
Reply 13/04/2020

O sa încerc !!! 🥰🥰🥰🥰🥰

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *